Bedrijfshistorie

Op deze pagina kunt u de historie van vier generaties installateurs lezen. De liefde voor het installatiewerk zit in de genen en het vakmanschap is overgeleverd van vader op zoon. Deze ervaringen breng ik, Kees Leijnse, inmiddels ook al weer 30 jaar in de praktijk.

Op onderstaande foto is de winkel van mijn overgrootvader Piet Leijnse te zien. Deze was zowel smid, fietsenmaker, installateur, brandweercommandant en burgemeester.

 

Winkel Piet Leijnse | keesleijnse.nl

 

In mei 1931 startte mijn grootvader Kees Leijnse zijn eigen installatiebedrijf. Dit nadat hij op de technische school voor elektra monteur had geleerd en eerst al jaren watermeteropnemer was geweest bij de PZEM, tegenwoordig Delta. Op het hoogtepunt waren er in totaal tien monteurs werkzaam bij dit installatiebedrijf.

Op onderstaande foto legt mijn vader Piet Leijnse de eerste steen voor de nieuwe smidse, zeer toepasselijk aan de ‘Smidsstraat’ te Zoutelande. Hij ging naar de technische school om voor elektra monteur te leren en volgde hierna samen met Piet Boogaard diverse avondopleidingen tot installateur van elektrische systemen.

 

Eerste Steen Smidse | keesleijnse.nl

 

Om het familiebedrijf over te kunnen nemen moest ik natuurlijk eerst de benodigde diploma’s halen. Ik ben begonnen met de voltijdopleiding MTS elektra te Vlissingen. Direct na het behalen van dit diploma in 1982 ben ik bij mijn vader en opa gaan werken als elektra monteur, evenals mijn broer Sjaak Leijnse, echter was hij indertijd in de leer om loodgieter te worden. Tegelijkertijd volgde ik 3 deeltijdopleidingen met als doel alle vakdiploma’s die er in de installatietechniek zijn te behalen (gas-, water-, elektra-, cv installateur-, loodgieters- en dakdekkers- papieren).
Dit heeft enkele jaren geduurd vanwege het feit dat er naast het opdoen van theoretische kennis en het maken van examens, ook praktijkexamens afgelegd dienden te worden voor alle vakdisciplines. Tevens moest voor alle disciplines een bedrijfsvoeringsexamen worden afgelegd, wat nodig was om uiteindelijk bijvoorbeeld watertechnisch installateur te kunnen worden.

 

In 2005 ben ik gaan samenwerken met Erwin Roskam, die al sinds 1990 werkzaam is in de installatie- en daktechniek. In januari 2007 hebben we samen ons bedrijf Leijnse Roskam Techniek opgericht.